Terry Bisson - Az ötödik elem





Nem olyan régen nézelődtem, hogy mit is vehetnék sógornőmnek szülinapjára és kiderült, hogy imádja Az ötödik elem filmet, akárcsak én. Eldöntöttem, hogy valami ehhez kapcsolódót szeretnék neki ajándékozni. Elkezdtem nézelődni és hol máshol ne kezdtem volna mint a könyveknél és nalám nalám a Libri Antikvár oldalán rábukkantam erre a csodára és nem is egyre. Nem is kell mondjam, hogy rögtön le is csaptam két példányra.
ITT találtok még belőle pár példányt.
Erről a kis szépségről lenne szó. És tényleg mondhatom kicsinek, mert igaz, hogy 185 oldalas, de ettől függetlenül méretileg egy igazán kicsi könyv. Ezért tartottam is az olvasásától, mert nem szeretem megtörni a könyvek oldalát, így nekem ezek a könyvek maguk a rémálmaim. De mivel oda meg vissza vagyok a filmért ezért mindent a szent cél érdekében.
Mikor elkezdtem, nagyon nem tetszett a könyv nyitása, mármint alig tudtam kinyitni és így nem igazán volt kényelmes olvasni és emiatt le is raktam pár napra és még csak rá sem néztem, de miután sógornőm mondta, hogy ő már ki is olvasta, én is szörnyű késztetést éreztem, így egy nap alatt ki is olvastam az egészet.
Szerintem azt nem igazán kell leírnom, hogy miről is szól ez a könyv, de azért pár mondatot írok azoknak, akik nem olyan nagy fanok, mint én.
Tartalom:
Minden ötezredik évben egy kapu feltárul két dimenzió között. Az egyikben található az Univerzum és mindenféle életforma. A másikban egy olyan elem létezik, melyre nem hat semmi. Csupán egy célja van: elpusztítani az életet. Minden ötezredik évben az Univerzumnak szüksége van egy hősre. És a 23. század kaotikus New York-jában meglehetősen nehéz megfelelő hőst találni. Az ötödik elem nem más mint egy gyönyörű és izgalmas sci-fi, melyben helyet kap a szerelem és a túlélés, a hősök és a gonoszok, a jó és a rossz. Luc Besson sodró lendületű filmet is készített ebből a letehetetlen, izgalmas könyvből, melynek lapjairól egy távoli, ám mégis emberi világ köszönt ránk. A film főszerepét Bruce Willis alakítja, szerepel benne még többek között Gary Oldman, Milla Jovovich és Ian Holm is.
Vélemény: (SPOILERES)
Azt hiszem ez egy ici-picit elfogult lesz, mivel imádom a filmet, vagy ezerszer láttam, számomra ez egy kult film. Szóval ha előbb tudom, hogy könyv is van belőle, akkor már ezer évvel ezelőtt elolvastam volna. :D A részletek egyeznek a könyv és a film között, persze mivel a film volt előbb, de pár plusz kis dolgot írt hozza Terry Bisson. Mondjuk ahogyan felöltözteti Leeloo-t, így írják a nevét, több ruha van rajta, mint a filmben és Korben nem találja meg egyből a Plavalaguna koncert után, hanem sokkal később a mennyezetben, jah és Zorg-ot is rendesen helyben hagyja, aki túléli a robbanást a Fhloston Paradicsomban, bár azt nem tudjuk meg, hogy ott ragad e azon a bolygón vagy sem, de igazából kit érdekel ez. Összegezve még plusz dolgokat is megtudtam és ez csodálatos. Minden elolvasott oldal fantasztikus volt. És csak ajánlani tudom mindenkinek, aki szereti a filmet és annak is aki még nem is látta.

Olvassatok sokat!
Kleotisz

Megjegyzések

  1. The Jackpot Club Review 2021 - LuckyClub.live
    One of the biggest and most impressive sites in the business is the Jackpot Club, It's also home to several luckyclub.live great bonuses from the casino

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése